Kuinka valitsen sopivan langan?

27.08.2021

Solmeilla voi lähes millä tahansa narulla, köydellä tai langalla! Mutta, jotta solmimisen mielekkyys säilyy ja saat toivotun lopputuloksen töissäsi, kannattaa tietyt perusasiat hallita materiaalien valinnassa. 

Voit käyttää tarkoitukseen suunniteltuja makrameelankoja, mutta solmeilla voit myös tavallisillakin naruilla, kuten villalangalla tai juuttinarulla. Naruissa on kuitenkin eroja, ja se kannattaa ottaa huomioon työtä suunnitellessa.

Makrameelanka on usein löyhästi kierrettyä ja helposti auki harjattavaa lankaa. Silloin puhutaan 1-kierteisestä langasta. 1-kierteinen makrameelanka sopii kaikkeen tekemiseen, mutta sen etu on aukiharjattavuus. Siitä voi tehdä korvakoruja, sulkia, tasseleita ja hapsuja ja koska lanka ei ole niin tiukalla kierteellä, se ei kierry niin voimakkaasti aukiharjaamisen jälkeen. Mutta kaikki langat kiertyvät jonkin verran, joten sen kanssa ei auta kuin kärsivällisyys (ja hiuslakka). 1-kierteisen langan ongelmaksi voidaan kokea sen avautuminen päistä solmeillessa. Etenkin suuremmissa töissä, kun langat ovat pitkiä. Jos avautuminen häiritsee, voi lankojen päihin leikata pienen pätkän teippiä tai jos sitä ei ole saatavilla, yksinkertainen solmu ajaa saman asian.

Makramee kierrenarusta puhuttaessa tarkoitetaan yleensä 3-kierteistä makrameelankaa, jossa yhden langan sijaan onkin kolme 1-kierteistä lankaa toistensa ympärille kierretty. Mahtavaa! Yhden sijaan saatkin kolme. Kierrenaru on napakampaa, joten se sopii isompiinkin töihin, mutta aukiharjatessa siitäkin tulee kauniita tasseleita ja sulkia. 3-kierteinen lanka on joidenkin mielestä helpompaa käytössä, koska se ei aukea niin helposti. Itse käytän 3-kierteistä isojen töiden tekoon ja jos lisään vaikka tasseleita, teen ne saman sävyn 1-kierteisestä.

Makramee punoskude. Ehkä suosituin punoskude on Lankavan Paulina. Se on 5mm paksua, suhteellisen jäykkää punosta, jolla saa kaunista jälkeä työhön kuin työhön. Koska Paulina on niin tiheää punosta, se on myös aika raskasta, joten se laskeutuu kauniisti. Jos sitä vertaa Lankavan 4mm paksuun Matilda kuteeseen, joka on ohuempaa mutta myös löyhemmin punottu, on työnjälki selkeästi erilaista. Itse koen Matildan hieman sormiystävällisemmäksi solmeilla, kuten myös Baimiin oman 5mm paksun kuteen, joka on pehmeämpää kuin Paulina. Punoskuteen miinuspuoli on se, ettei sitä saa harjattua auki. Siitä ei siis tehdä tasseleita eikä tupsuja. Mutta ongelman ratkaisee saman-, tai erisävyinen kierrenaru.

Langoissa on eroja eri valmistajien kesken, joten itselle paras löytyy kokeilemalla.