Langan kulutus?

31.08.2021

Langan kulutus on varmaankin eniten kysyttyjä asioita ja siihen kannattaakin uhrata hetki aikaa.

Kun aloitat solmeilun, tulet huomaamaan, että pikkuhiljaa jokainen kori, kippo ja laatikko alkavat täyttymään 20-100cm pituisista langanpätkistä, joita se pieni sisäinen nuukuus ei halua heittää pois. Eikä pidäkään, sillä niitä voi käyttää toisissa töissä!

Ensimmäisenä pointtina kannattaa huomioida se, että kun leikkaat lankoja ohjeen mukaan niin älä vedä lankaa tiukalle leikatessasi! Esimerkiksi herkästi venyvä punoskude venyy, mutta kun olet leikannut sen, se palautuu takaisin normaaliin tilaansa ja onkin huomattavasti lyhyempi kuin piti olla. Jos vielä leikkaat langat niin, että leikkaat ensimmäisen ja käytät sitä lankaa mitaksi seuraavaan niin lähes väistämättä langat lyhenevät pikkuhiljaa. Saattaa olla, että ensimmäinen lanka on vaaditun 300cm, mutta se viimeinen 20. lanka onkin enää 250cm. Ja se ei luultavasti enää riitä. Kierrenaruissa ei kyseistä ongelmaa yleensä ole, koska ne eivät niinkään veny, kuten punokset. Mutta tämä kannattaa aina muistaa; leikkaa naru, lanka tai punos niitä venyttämättä.

Langan kulutus riippuu langan paksuudesta, solmuista ja käsialasta. Ja tietenkin siitä miten ison työn aiot tehdä. Mutta jos tehdään sama työ 1,5mm, 3mm ja 5mm paksuilla langoilla, syntyy lopputuloksena kolme aivan erikokoista työtä. Työn ulkonäköön vaikuttaa myös oletko käyttänyt lankaa, punosta vai kierrenarua. Langalla työhön saat pehmeyttä, kun taas kierrenaru on ehkä hieman rouheamman näköistä. Punos on siltä väliltä.

Jos haluat laskea tarkkaan, niin tarkkaan kuin se edes on mahdollista, langan menekin, voit laskea yhden solmun langan kulutuksen ja kertoa sen työn kokonaissolmumäärällä.  

Tee yksi solmu kutakin työssä käytettävää solmua. Leikkaa ylimääräiset langat pois solmun ympäriltä, avaa solmu ja mittaa siihen kulunut langan pituus. Näin näet kuinka paljon lankaa menee yhteen solmuun. Mistäs tiedän paljon solmuja menee kokonaiseen työhön? Jos kyseessä on pienempi työ, kuten amppeli, on helppo arvioida kuinka paljon solmuja menee noin suunnilleen. Ennen kuin avaat tekemäsi testisolmun, mittaa sen paksuus ylhäältä alaspäin. Jos yksi solmu 1,5cm paksu, voidaan laskea karkeasti, että 10 solmua tekee 15cm korkean kuvion. Ja lisätä siihen aina päälle x määrä lankaa, esim. 100cm. Jos haluat tehdä ison seinävaatteen, voit tehdä ensin pienen koekappaleen työssä käytettäviä solmuja, josta pystyt laskemaan tiettyyn kuvioon menevien solmujen määrän.

Ylläkuvattu solmujen laskeminen on kuitenkin työlästä ja silloin, kun sormet syyhyävät päästä jo tekemään itse työtä, ei solmuja jaksa paljon mittailla tai laskea. Joten, suosittelisin etsimään ohjeen ja tekemään sen mukaan. Etsi toinen ohje ja tee sen mukaan. Muutaman työn jälkeen suunnittele oma työsi, jossa käytät samoja solmuja, joita teit ohjeiden mukaan.

Tämä on ehkä tärkein asia koko tekemisessä, jos suunnittelet omat työsi ja aiot niitä tehdä enemmänkin. Kirjoita AINA ylös tekemiesi töiden lankojen menekki! Vaikka tekisit ohjeen mukaan, jossa on lankojen pituudet annettuna. Usko tai älä, opit tekemisen myötä aika hyvin arvioimaan miten paljon lankaa suunnittelemasi työ vaatii. Ja se jos mikä on palkitsevaa! Kirjoita muistiinpanoihin, jos langat jäivät hieman liian lyhyiksi, joten seuraavalla kerralla osaat leikata niistä hieman pidemmät.

Langan menekkiin vaikuttaa myös käsiala. Solmuista tulisi tehdä napakoita, jotta ne eivät aukea, mutta turhan kireällekään niitä ei kannata riuhtoa. Sormista lähtee nahkat ennen kuin työ on valmis. Käsiala on onneksi sellainen, joka harjaantuu tekemisen myötä. Ja vain tekemisen myötä. Sitä ei oikein voi oikaista mitenkään. 

Vaikka et töidesi kuvia jakaisikaan sosiaalisessa mediassa tai perheen whatsapp-ryhmässä, kannattaa niistä ottaa kuvat, jotta näet oman kehityksesi. Onko ensimmäinen ja 10 työ yhä samanlaisia vai näkyykö kehitystä? Jos käsiala on siistiä alusta asti, kehitys tapahtuu muualla. Töiden suunnitteluun tulee hienosäätöä, lankojen menekin laskeminen ei ole mikään tunnin pohdiskelu enää tai jos teet töitä myyntiin, oman tekemisen arvostus lisääntyy. Et myy amppeleita enää 5€/kappale, koska olet oppinut arvostamaan omaa työtäsi ja mikä tärkeämpää, aikaasi! Mitään töitä ei ajattomalla ajalla tehdä ja Sinunkin aikasi on arvoltaan enemmän kuin 5€, josta olet muuten joutunut maksamaan materiaalitkin.